TSMU:n tiedote Laitilan tapahtumista ja jo ennen kilpailua tapahtuvasta toiminnasta

TSMU:n tiedote Laitilan tapahtumista ja jo ennen kilpailua tapahtuvasta toiminnasta
Keskiviikkona oli TSMU:n 65cc-joukkueiden tapaaminen hohtogolffin merkeissä Turussa ja samalla laadimme tiedotteen missä käsitellään vastalausetta sekä toimintaa jo ennen Laitilan kilpailua. Toivomme että jokainen lukee jutun ajatuksella ja pohtii mikä on tärkeintä lajille ja itselleen?
Laitilassa 27.9. ajettiin 65cc joukkuekilpailu, joka jätti varmasti monelle kuljettajalle ja heidän vanhemmilleen ristiriitaiset tunteet. Rata oli hieno, kelit suotuisat ja kaikki muutenkin ok, mutta moni asia jäi varmasti kuitenkin askarruttamaan.
Varsinaisen kilpailun lopuksi VMK:n 1. joukkue teki TSMU:n jokaisesta joukkueesta protestin. Protestin aiheena oli seuran ulkopuolisten kuljettajien käyttö joukkueissa. Tuomariston päätös hylätä kolme TSMU:n joukkuetta oli aivan oikea ja sääntöjen mukainen. Näissä kolmessa joukkueessa käytettiin seuran ulkopuolisia kuljettajia. Eihän säännöillä ole mitään merkitystä, jos niitä ei noudateta.
Tuskin silti tuomareilla oli kovinkaan helppo, saatikka mukava työ tehdä tuota päätöstä. Päätös koski yhdeksää lasta, joista kolme ehti jo tuulettaa koko kisan voittoa ja kirkkainta palkintoa. Nyt tuli lapsille rangaistus aikuisten mokasta.
Vähän taustaa tapahtuneelle;
TSMU oli ilmoittanut kilpailuun neljä joukkuetta, joista jokaisessa oli yksi lainakuljettaja. Tällä järjestelyllä oli tarkoitus antaa mahdollisimman monelle kuljettajalle mahdollisuus ajaa Laitilan kisassa.
Loppujen lopuksi yhdessä näistä neljästä joukkueesta ajoi pelkästään TSMU:n kuljettajia, joten kolme joukkuetta sai rangaistuksen protestin seurauksena ja joukkueet hylättiin.
Säännöissä sanotaan, että mikäli kerhosta ei löydy omia kuljettajia, saa joukkueeseen ottaa yhden lainakuljettajan. TSMU ei ollut perehtynyt sääntöihin, vaan joukkueet kasattiin ihan järkeenkäyvän olettamuksen pohjalta. Jos TSMU olisi perehtynyt sääntöihin, olisi kilpailun nopein joukkue TSMU 1 voitu koota ilman sääntörikkomusta.
No ketkä kärsivät? Vastaus: Kaikki.
Ensisijaisesti tietysti TSMU:n kuljettajat, mutta loppujen lopuksi myös monet muut kuljettajat, sekä monen eri kuljettajan vanhemmat. Ja kaikki aivan turhaan.
Syitä tälle ikävälle episodille on paljon ja mikä harmittavinta, olisi tämä koko fiasko voitu välttää. Kuten jo aiemmin tuli todettua, oli TSMU tulkinnut ko. säännön täysin väärin. Tässä kohtaa on helppoa ajatella, että siitäs saitte! Olisitte lukeneet säännöt! Näin sen varmaan olisikin pitänyt olla, mikäli kyseessä olisi ollut ammattilaisten miljoonat tai maailmanmestaruus tms. Nyt oli kuitenkin kyseessä lapset. Ja tämä ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö lasten kilpailuissa täytyisi noudattaa sääntöjä. Täytyy, ehdottomasti!
Mutta miksi nyt asioiden annettiin mennä näin pitkälle? Tämä TSMU:n tekemä virhe on ollut yleisessä tiedossa ja puheenaiheena paljon ennen Laitilan kilpailua.
Turun Moottorikerhon (TMK) edustaja oli jo Mäntyharjulla edeltävänä viikonloppuna kysellyt, että eikö ole protestin paikka. Jotkut taas ovat olleet asiallisesti asian tiimoilta yhteydessä lajiryhmän jäseneen. Jostain syystä tieto ei koskaan tullut TSMU:lle asti. Tilanne on tietysti varsin kiusallinen myös TSMU:n kannalta, sillä totta kai kilpailun järjestäjän olisi kuulunut olla paremmin perillä säännöistä.
Mutta silti, eikö virheen havainneet, ja siitä närkästyneet, olisi voineet ottaa yhteyttä TSMU:n edustajiin hyvän urheiluhengen mukaisesti ja kertoa, ettei sääntöjen mukaan joukkueita voi kasata noin? Tällä tavoin toimiessa lajin parissa säilyisi hyvä ja reilu meininki, joka varsinkin lasten ollessa kyseessä, olisi enemmän kuin suotavaa ja järkevää. Myös normaalissa elämässä ensisijaisesti koitetaan ennaltaehkäistä sääntöjen rikkomista, ei odoteta, että joku tekee virheen, että voidaan rankaista.
Nyt oli jo päätetty etukäteen, että protesti tehdään, ja että se tehdään TSMU:sta. Jo ennen kilpailun alkua olivat toisten joukkueiden kuljettajat sanoneet TSMU:n kuljettajille, että ei teidän pisteitä lasketa.
Onneksi protesteja ei tehty muista saman virheen tehneistä joukkueista.
Ihmetystä herättää se, että miksi tämä tehtiin TSMU:n joukkueissa ajaneille lapsille, vaikka asia olisi voitu korjata hyvissä ajoin? Tuntuu siltä, että on joko kostettu tai purettu muuta aikuisten mielipahaa lasten kustannuksella.
On todella vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa, että ilmoittaudutaan kilpailuun ja ollaan tietoisia tulevasta sääntörikkeestä, mitä ei tulla hyväksymään, mutta ei puututa siihen. Onko tällaisella toiminnalla haluttu kenties varmistaa, että TSMU 1- joukkue on varmasti poissa pelistä? Eihän tämä ko. joukkue edes ollut etukäteen mikään ylivertainen, varma voittajasuosikki, vaan kisassa oli mukana monta todella hyvää joukkuetta.
Harmillisinta on se, että annettiin lasten ensin onnistua, ja sitten vedettiin tikkarit pois suista. Aikuiset ovat katselleet varikolla lasten riemua ja onnistumista, samalla kuitenkin ajatellen, että siinähän juhlitte, kohta loppuu nauru ja ilakointi! Lasten kilpailuissa…
On varmaan aiheellista kysyä, että onko tässä nyt toimittu Suomen Moottoriliiton urheilusäännösten mukaan, joissa mainitaan epäurheilijamaisista teoista, jotka vahingoittavat tapahtumien tai lajin etuja?
Osa joukkueista oli varikolla kuvannut omaa tankkaamistaan. Olivat toimineet siis täysin sääntöjen mukaan, mutta keräsivät todistusaineistoa omasta oikein toimimisestaan mahdollista protestia varten. Onko normaalissa elämässä näyttötaakka syytetyllä? Ei. Ei kukaan esim. kulje kaupassa kameran kanssa todistaakseen, ettei varasta. Miksi toimimme lasten urheilun parissa näin?
Nyt on varmasti kaikilla lajin parissa toimivilla aikuisilla mietinnän paikka, että mihin suuntaan olemme lapsiurheilua, ja tätä lajia, viemässä?
Meitä tämän lajin harrastajia on verrattain vähän ja piirit ovat pienet. Hyödyttävätkö tämän tyyppiset tapaukset ketään lajin parissa pyöriviä? Eikö tällaiset vain aiheuta täysin turhaa kyräilyä varikoilla ym. negatiivista sekä vanhempien että lapsien välillä?
Nämä tällaiset tapaukset saavat pienen lajin näyttämään ulospäin tyhmältä ja sisäsiittoiselta toiminnalta, mikä ei varmasti helpota sponsorien saantia tai medianäkyvyyttä eikä aiheuta mitään muutakaan hyvää.
Sotakirveet olisi aika haudata. Toivottavasti jokainen nyt miettii asioita tahollaan, ja tekee tästä lähtien lajia positiivisesti eteenpäin vieviä, reiluja ja rehtejä ratkaisuja asioiden suhteen.
Varikoilla tavataan!
TSMU:n junioreiden vanhemmat

Jätä kommentti