Raision entiseen jätevedenpuhdistamoon motocrossin sisärata

Raision entiseen jätevedenpuhdistamoon motocrossin sisärata

Turun Seudun Moottoriurheilijat ry. esitteli torstaina motocrossin sisäratahankettaan Raisiossa. Vuonna 2009 käytöstä poistetun, kallioon louhitun jätevedenpuhdistamon tiloihin on alettu rakentaa Suomen kolmatta motocrossin sisärataa. Radan on määrä valmistua kuluvan talven aikana.

– Pääsimme joulun alla Raision kaupungin kanssa sopimukseen ja aloitimme radan rakennustyöt jo sunnuntaina. Aluksi tasoitamme radan hiekkapohjan, minkä jälkeen alkaa kallioseinien vuoraus turvallisuussyistä vanerilevyillä. Sen jälkeen pääsemmekin aloittamaan varsinaisen radan rakentamisen. Myös valaistusta parannetaan, ja tavoitteemme on se, että rata on ajokäytössä vielä tämän talven aikana, Turun Seudun Moottoriurheilijoiden puheenjohtaja Harri Riitamo selvitti.

Raision Temppelivuoren alueella (os. Puhdistamonnousu, Raisio) oleva, kallioon louhittu jätevedenpuhdistamo on peräisin 1960-luvulta, mutta lokakuun 2009 jälkeen luolissa ei ole ollut varsinaisesti minkäänlaista toimintaa. Raision kaupungin puolesta motocrossin sisärata otettiinkin avoimin mielin vastaan. Raisioon valmistui viime kesäkuussa motocrossin ulkorata, ja nyt rakenteilla oleva sisärata mahdollistaa ympärivuotisen harrastamisen kesäoloissa.

– Kaupunki on tehnyt Turun Seudun Moottoriurheilijoiden kanssa tilasta käyttöoikeussopimuksen, eikä tilan käytöstä peritä vuokraa. Kaupungille radasta ei aiheudu kuluja, vaan yhdistys rakentaa radan ja vastaa kaikista rakentamiseen ja käyttöön liittyvistä kuluista, Raision kaupungin insinööri Vesa-Matti Eura selvittää.

– Täällä on kolme luolaa, joista kaksi on ollut vedenpuhdistamon käytössä. Radan luola on ollut niin sanotusti varalla, mutta jätevedenpuhdistamon toiminta ei koskaan laajentunut sen puolelle. Tilaa on käytetty lähinnä varastona, mutta varsinaista käyttöä sillä ei ole ollut.

– Jätevedenpuhdistamon ympäristö on suunnitteluasteella, eikä luolaankaan saa vielä tällä hetkellä rakentaa kiinteästi. Tässäkin valossa tila on hyvä saada toistaiseksi voimalla olevalla sopimuksella hyötykäyttöön.

Sisäradan luolan lattia on metrin korkeudella merenpinnasta, mutta varsinaisesti paikka sijaitsee parikymmentä metriä luolan sisääntuloaukon alapuolella. Radalle on varattu noin 120 metriä pitkä, 14-18 metriä leveä ja 12 metriä korkea tila. Ilmanvaihto hoidetaan koneellisesti. Tilan lämpötila pysyy plussan puolella ympäri vuoden.

Kaksi muuta, kaikille avointa motocrossin sisärataa sijaitsevat Ylöjärvellä (pressuhalli) ja Imatralla (entinen jäähalli).

Kuvat ja tekstit, Marko Vihriä (http://www.offroadpro.fi/)

5 kommenttia

  1. Mika624

    eli sinne saa sellasen noin 600 metriä rataa.. ?

  2. Mika624

    kantsii koittaa saada mahd pitkä… Tre on aika tynkä n 500 m mut tietty ei tuollakaa kauheesti oo tilaa sitte tuo nähhään juu 🙂

  3. Mika624

    no juu se on kirjaimellisen totta 🙂 hyvä siitä tulee ja paree se ku ei mitää !

Jätä kommentti